Browar

Proces produkcji piwa w Browarze Kociewskim przebiega zgodnie z wielowiekową tradycją piwowarską. W żadnym momencie nie idziemy na skróty, nie używamy żadnych polepszaczy, przyspieszaczy ani aromatów oraz trzymamy się tradycyjnych metod wspartych najbardziej aktualną wiedzą. Nie poddajemy piwa filtracji ani pasteryzacji, dzięki czemu zachowuje ono pełnię składników mineralnych i witamin oraz wyjątkowy smak.

Oto jak powstaje piwo w Browarze Kociewskim:

  1. Śrutowanie – czyli mielenie słodu. Ideą jest takie ześrutowanie słodu aby zachować łuskę ziaren, która pomaga przy filtracji zacieru. Odbywa się tuż przed warzeniem tak aby zapobiec zawilgoceniu śruty.
  2. Zacieranie – zmielony słód trafia do kadzi zacierno-warzelnej gdzie mieszany jest z gorąca wodą i dzięki uaktywnieniu enzymów zawarta w nim skrobia rozkładana jest na poszczególne cukry. Zależnie od gatunku piwa temperatury w jakich przebiega proces zacierania wahają sie od 30-72 stopni celsjusza. W Browarze Kociewskim najczęściej stosujemy schemat określony jako zacieranie sterowane temperaturowo.
  3. Filtracja – zacier trafia do kadzi filtracyjnej aby oddzielić brzeczkę od młóta. Brzeczka to część płynna – słodki wywar ze słodów a młóto to słód, z którego w procesie zacierania uzyskaliśmy cukry i inne substancje. Filtracja w Browarze Kociewskim odbywa się przez specjalne sito w dnie kadzi filtracyjnej.
  4. Warzenie – czyli gotowanie brzeczki z odpowiednim dodatkiem chmielu. Czas gotowania i wielkość poszczególnych porcji chmielu zależą od tego jaki poziom goryczki, smaku i aromatu chcemy uzyskać w gotowym piwie. W Browarze Kociewskim używamy szlechetnych odmian chmieli polskich i niemieckich.
  5. Oddzielenie osadu gorącego – odbywa się w kadzi wirowej i ma na celu pozbycie się z brzeczki m.in. pozostałości wygotowanego chmielu.
  6. Chłodzenie – brzeczka po oddzieleniu osadów przepływa przez wymiennik płytowy gdzie jest chłodzona oraz natleniana.
  7. Fermentacja – schłodzona oraz natleniona brzeczka trafia do jednego z tanków fermentacyjnych gdzie dodawane są specjalne szczepy drożdży piwowarskich. Fermentacja w naszym browarze ustaje w momencie gdy drożdże skończą swoją pracę – piwowar w żaden sposób nie przyspiesza ani nie przerywa tego kluczowego dla jakości piwa procesu. Dzięki odpowiednio niskiej temperaturze oraz dwutygodniowemu (a niekiedy i dłuższemu) procesowi fermentacji piwo w Browarze Kociewskim nabiera wyjątkowego smaku i aromatu.
  8. Leżakowanie – po zakończeniu fermentacji piwo oddzielone od pozostałości drożdży oraz innych osadów poddawane jest procesowi leżakowania, w czasie którego dojrzewa i klaruje się w sposób naturalny – bez pomocy żelatyny czy innych substancji wytrącających osad. W Browarze Kociewskim proces leżakowania trwa około półtora miesiąca, a w mocniejszym piwie Bok nawet dłużej. W tym czasie piwo uzyskuje bardziej zbalansowany, harmonijny bukiet oraz przyjemną goryczkę.

Po zakończeniu leżakowania piwo jest już gotowe i wtedy trafia do zbiorników pośredniczących a z nich do Państwa kufli, butelek i beczek. Sumarycznie w Browarze Kociewskim od momentu wrzuceniu słodu do śrutownika do momentu podania zimnego piwa na stół mija od półtora do dwóch miesięcy.

Odwiedzając Browar Kociewski możecie Państwo oglądać część sprzętu do produkcji piwa:

Warzelnia
Warzelnia Browaru Kociewskiego, którą możecie Państwo oglądać w sali restauracyjnej, to nowoczesny trzynaczyniowy automat firmy Kaspar Schulz – jednego z liderów na rynku instalacji mikrobrowarniczych. Jednorazowe wybicie to 15 hektolitrów. W skład warzelni wchodzą: kadź zacierno-warzelna, kadź filtracyjna oraz znajdującą sie po nią kadź wirowa (tak zwany whirlpool). Dzięki wydajnym i nowoczesnym rozwiązaniom warzelnia pozwala na bezproblemowae przygotowanie dowolnego gatunku piwa.  Efektowne miedziane pokrycie to ukłon w stronę tradycji piwowarskich.

Tanki fermentacyjne i leżakowe
Piwo w Browarze Kociewskim fermentuje w jednym z sześciu unitanków. Cztery z nich mają pojemność 30 hektolitrów a dwa kolejne po 15. Dzięki modułowej konstrukcji po zakończonej fermentacji prowadzony jest w nich również proces leżakowania piwa. W celu zapewnienia odpowiedniej temperatury procesu produkcyjnego zbiorniki wyposażone są w podzielone na strefy płaszcze chłodzone mieszanką wody lodowej z glikolem.

Tanki pośredniczące
Gotowe piwo w Browarze Kociewskim trafia do zbiorników pośredniczących. W leżakowni znajdują się cztery cylindryczne zbiorniki o pojemności 10 hektolitrów oraz jeden o pojemności 30. To właśnie prosto z nich piwo płynie do Waszych kufli. W Browarze Kociewskim podajemy piwo prosto z tanku, bez przelewania do kegów – to oznacza zawsze świeże piwo.

Całości Browaru Kociewskiego dopełniają: śrutownia (pomieszczenie z młynkiem gdzie mielimy słód przed warzeniem), chłodnica (wymiennik płytowy do chłodzenia brzeczki), rozlewnia (miejsce gdzie piwo trafia do butelek oraz beczek) zbiornik na wodę gorącą, stacja uzdatniania wody oraz pompa głębinowa.

9 FESTIWAL PIWA

 

REGULAMIN 9 FESTIWALU PIWA- regulamin 9 festiwal piwa

 

Co znajdziesz w naszym obiekcie ?

Browar to tylko element całego kompleksu. Dodatkowo Nasi goście mogą skorzystać z restauracji, kręgielni, usług hotelu oraz kompleksu SPA zawierającego baseny, jacuzzi, sauny oraz części gabinetowej Medi Spa, gdzie można poczuć chwilę relaksu korzystając z wielu specjalnie przygotowanych zabiegów.